Skip to main content

Корисно знати про оливкову олію…

А ви знали, що оливкова олія може бути зовсім не з оливок?

Так-так. Ще на початку нашої діяльності ми зітнулися з цим прикрим явищем, коли підбирали олії для наших рецептур.

Просто якийсь “олійний заколот”!)) Виявляється, напис на етикетці “Olio di oliva extra virgin” (чи щось подібне іншою мовою) зовсім не гарантує, що всередині взагалі оливкова олія, не кажучи вже про extra virgin (тобто першого холодного віджиму). На щастя, перевірити чи дійсно вам пропонують оливкову олію дуже просто.

По-перше, органолептичні властивості. Це те, що можна перевірити миттєво. Оливкова олія повинна: бути зеленого кольору (з варіаціями відтінку); мати характерний, сильно виражений смак і аромат (можливо з фруктовими і трав’яними відтінками); більш чи менш виражену гірчинку і “дерти” в горлі (подібно до натурального меду). У рафінованої оливкової олії всі ці характеристики можуть бути менш вираженими, але все одно присутні.

Є ще одна відома властивість оливкової олії. При охолодженні нижче 7-8°С в ній випадає осад, який при поверненні до кімнатної температури розчиняється. А може це не обов’язково? І може бути оливкова олія, що не випадає в осад? Ні, не може, обов’язково! Лабораторний тест на ідентифікацію оливкової олії (так, є і таке!) ґрунтується на визначенні вмісту олеїнових кислот. Так ось, осад, що випадає при охолодженні оливкової олії – це саме ті олеїнові кислоти! Осаду має бути багато, схожого на сніг. А при подальшому охолодженні осад займає весь об’єм олії і вона стає повністю непрозорою і застигає наче масло або смалець. Ось як на фото баночка наших помідорів “ЕКСТРА”, зроблених на 100% оливковій олії Extra Virgin.

Якщо цього не спостерігається, то що б вам не казали і в чому б вас не переконували – перед вами НЕ оливкова олія!

Найбільш розповсюджені випадки:

1. Олія не має характерного смаку, аромату, не гірчить і не “дере”. При охолодженні не випадає в осад, не застигає навіть при глибокому заморожуванні, а тільки густіє і мутніє. Це взагалі не оливкова олія.

2. Олія має легкий оливковий смак і аромат, але не гірчить і не “дере”. При охолодженні мутніє, але явного осаду не дає і не застигає. Це мікс, що містить 10-30% оливкової олії.

А ваша оливкова олія дійсно оливкова? Перевірте і передайте знайомим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *